Депутатське звернення до Прем’єр-міністра України Гройсмана В.Б. щодо відновлення диференційованих тарифів на електричну енергію

Прем’єр-міністру України

В.Б. ГРОЙСМАНУ

Щодо відновлення диференційованих
тарифів на електричну енергію

Шановний Володимире Борисовичу!

До мене, як до народного депутата України, представника Голови Асоціації міст України Віталія Кличка у Верховній Раді України, звертаються представники органів місцевого самоврядування та комунальних підприємств щодо наслідків скасування так званих «нічних» тарифів на електроенергію.

З 1 січня 2019 року постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг «Про внесення змін до постанови НКРЕКП від 23 серпня 2018 року № 894» від 04.12.2018 року №1597 скасовано диференційовані (дво- та тризонні) тарифи на електричну енергію.

Скасування «нічних» тарифів має негативні наслідки для більшості сіл, селищ та міст України, оскільки підприємства житлово-комунального господарства активно використовували диференційовані тарифи для економії значних коштів місцевих бюджетів. Особливо активно «нічні» тарифи використовувалися підприємствами водопостачання та підприємствами, які забезпечували освітлення населених пунктів у темну пору доби. Крім цього, органи місцевого самоврядування активно встановлювали в закладах освіти автономні системи теплопостачання, використовуючи для нагріву теплоносія електроенергію в нічний час за пільговим тарифом.

Через скасування диференційованих тарифів окремі населені пункти змушені перейти на погодинне централізоване водопостачання, скорочується також зовнішнє освітлення населених пунктів у темну пору доби. Органи місцевого самоврядування змушені значно збільшувати додаткове фінансування витрат на електроенергію.

За попередніми розрахунками, щомісячні додаткові витрати підприємств водопостачання у зв’язку зі скасуванням диференційованих тарифів зростуть не менше як на 150 млн. грн. в місяць, а для забезпечення зовнішнього освітлення необхідно додаткове щомісячне фінансування у розмірі не менше 80 млн. грн..

Асоціація міст України зверталася до Вас своїм листом від 24.01.2019 року №5-39 та запропонувала механізм вирішення цієї проблеми, передбачений статтею 62 Закону України «Про ринок електричної енергії», який полягає у покладенні Кабінетом Міністрів України на учасників ринку електричної енергії спеціальних обов’язків для забезпечення загальносуспільних інтересів.

Керуючись статтею 16 Закону України «Про статус народного депутата України», прошу Вас розглянути можливість покладення Кабінетом Міністрів України на постачальників електроенергії спеціальних обов’язків по забезпеченню підприємств житлово-комунального господарства та благоустрою (зовнішнього освітлення) і бюджетних закладів електроенергією у нічний час за диференційованими тарифами.

З повагою,

представник Голови Асоціації міст України

у Верховній Раді України

народний депутат України                                                         Оксана ПРОДАН

ДОРУЧЕННЯ КМУ від 13.03.2019 року

Можливість коментувати відключена.